Lendületben a hazai repülőgép-szerelő oktatás

2023. május 30. - Több mint 20 év után ismét a repülőtéren, az Aeroplex műszaki bázisán tettek szakmai vizsgát a középiskolai képzésben végzős repülőgép-szerelő és műszerész diákok. A pályakezdő fiatalok szeptembertől a magyar repülőgép karbantartó vállalatnál kezdik első munkájukat, ahol a legismertebb Airbus és Boeing típusok ápolásában vesznek majd részt.

Magyar, matek, töri - a legnagyobb figyelemmel követett érettségi tárgyak, amire több tízezer középiskolás készül évről évre. Azt azonban kevés diák mondhatja el, hogy a vizsgatételei között egy Airbus A320-as repülőgép rendszereiről és műszaki megoldásairól kell beszámolni. Az országban egyedüliként repülőgép-szerelő és műszerész végzettséget adó csepeli Kossuth Lajos Kéttannyelvű Technikum és az Aeroplex repülőgép karbantartó cég duális együttműködése idén új szintre lépett. A magyar vállalat, amely a diákok gyakorlati képzésének ad otthont, már a szakmai vizsga helyszínét is biztosította – valós repülőtéri és hangár környezetben.

A Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrumhoz (BGéSzC) tartozó középiskola és az Aeroplex közötti duális együttműködés nem csak a szakképzés új megközelítésének és az ezt vezénylő Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarának, de az egész magyar légiiparnak is a sikere. Az együttműködésnek köszönhetően az iskola az iparral a lehető legszorosabban együttműködve olyan hazai szakembereket képezhet ki, akik egy nemzetközileg jegyzett sikeres magyar vállalatnál kezdhetik meg pályafutásukat, és ehhez nem kell elhagyniuk az országot.

A duális partnerség kiszélesítését az a 2020-as szakképzési törvény tette lehetővé, amely előírta, hogy a szakképzésben résztvevők számára a szakmai gyakorlati helyet a munkáltatóknak kell biztosítaniuk. Az Aeroplex nem csupán a gyakorlati helyszínt tette lehetővé, de egy dedikált oktatói csapatot hozott létre, világszínvonalú oktatási anyagot fejlesztett és egy csúcstechnológiás tanműhelyet szerelt fel több tízmillió forint értékben a repülőszerelő növendékek számára. Ennek köszönhetően a pályakezdő fiatalok a legjobb esélyekkel indulnak el a szakmában, miközben a vállalat azonnal hasznosítható, naprakész tudással rendelkező szakemberekkel bővül.

Demény Árpád, az Aeroplex Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy más iparágakhoz hasonlóan a légiiparban is szemléletváltásra és szemléletformálásra is szükség van. Elmondta: „Fontos küldetésünk, hogy a pályaorientációs trendeken fordítsunk és a mi szakterületünket egyenértékűvé tegyük a mai modern és divatos szakmákkal.” Hozzátette: „Az Aeroplexnél azon dolgozunk, hogy a következő generációk számára is stabil, kiszámítható és jövőálló karrierutat biztosítsunk, így a ma még pályaválasztás előtt álló diákok és szüleik is meggyőződhetnek arról, hogy Magyarországon is elérhetők a legmagasabb szakmai szintek, amit ez az iparág kínálni tud.”

A képzés növekvő népszerűségét jól mutatja, hogy az idén levizsgázott 16 repülőgép-szerelőt és műszerészt a következő évfolyamokon átlagosan 50 diák követi. Hasonlóan a most végzett diákokhoz, már ők is az Aeroplex repülőtéri oktatási központjában töltik a középiskolai utolsó év gyakorlati részét, felkészülve a jelenleg forgalomban lévő leggyakoribb repülőgéptípusok rendszereire és műszaki megoldásaira.

A repülőszerelő képzéshez hasonlóan számos iparágban áll rendelkezésre gyakorlati oktatás a magyar diákok számára. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara adatai szerint az idén tavaszi vizsgaidőszakban csak a fővárosban több mint 7000 tanuló vizsgázik le valamilyen szakmából. A vizsgázók közül 5492 fő már az új szakmajegyzék, 1654 fő még a kifutó OKJ szerint szerezhet végzettséget.

További információk:

Az Aeroplexről:

Az Aeroplex, a régió legnagyobb független karbantartó vállalata Airbus és Boeing típusú repülőgépek és azok alkatrészeinek javításával és ápolásával foglalkozik. Ügyfelei többek között a Budapesten megforduló légitársaságok mintegy 80%-a, amelyek a le- és felszállás között az Aeroplexet bízzák meg a repülőgépeik műszaki ellenőrzésével és kisebb javítások elvégzésével. Évente emellett mindegy 120-150 repülőgép csak azért érkezik a budapesti repülőtérre, hogy magyar szakemberek az úgynevezett időszakos nagykarbantartást hajtsanak végre, akár heteken keresztül. A vállalat repülőgép berendezések és alkatrészek javításával is foglalkozik és a világ minden pontjáról kap megbízásokat. Az Aeroplex az utóbbi években óriásit nőtt és nemzetközileg is az egyik legnagyobb független repülőgép karbantartó vállalatává nőtte ki magát. Tavalyi árbevétele meghaladta a 21 milliárd forintot, miközben már több mint 700 főt foglalkoztat. A frissen végzett diákok számára a lehető legjobb hely, hogy repülőműszaki karrierjüket elkezdjék.

Vissza